Pe Alina o ştiu de mulţi ani. Dar o redescopăr de fiecare dată când ne întâlnim sau când îi văd bijuteriile în fotografii. Îi admir disciplina, faptul că nu a renunţat nici o secundă la principii şi că îţi spune verde-n faţă ce are de zis. 🙂
Ne-am întâlnit într-o după amiază însorită de septembrie la o terasă şi m-am lăsat vrăjită preţ de un ceas de lumea bijuteriilor lucrate în tehnica soutache.
Soutache (se pronunţă sutaş): este un fir textil subţire, aplatizat, cu şanţ pe mijloc, confecţionat dintr-un amestec de fibre textile. Se găseşte într-o varietate de nuanţe şi culori la mercerie şi… în bijuteriile Alinei Emandi.
În puţinul timp petrecut împreună, i-am adresat câteva întrebări. Iată mai jos ce mi-a răspuns.
***
- De ce soutache şi nu patiserie, de exemplu?
Soutache şi nu patiserie, pentru că iubeam handmade-ul de dinainte să încerc această tehnică. Lucrasem cu lut polimeric şi, după impactarea cu şnururile, am căpătat insomnii la modul cel mai serios! Doream să realizez o pereche de cercei pentru mine, pentru că văzusem pe internet câteva fotografii.
- Profesia de medic n-are nimic împotriva soutache-ului? Ai timp pentru ambele? Te întreb, pentru că multe femei afirmă că nu au timp de altceva în afară de locul de muncă şi familie.
Nu sunt genul de persoană care să ajungă acasă de la job şi să fie, pur şi simplu, atârnache. E musai să creez, să inventez ceva. A ajuns deja un mod de viaţă, dă dependenţă. Timp este, noi să fim cu mintea deschisă 🙂
- De unde îţi aduni ideile care se transformă apoi în adevărate opere de artă?
Ideile vin de peste tot. Adesea, mergând pe stradă, observ un fluture, o culoare, o frunză. Şi mă declar inspirată iremediabil.
- Ce fel de femeie poartă bijuterii cu personalitate?
Femeia care vrea să se exprime prin buchetul de arome al unei bijuterii cu personalitate!
- E uşor sau greu să te desparţi de creaţiile pe care le vinzi?
Mă despart de ele cu gândul la bucuria momentului – întâlnire cu doamna care le va purta. Fiecare bijuterie îşi alege singură stăpâna. E un fel de atracţie fatală.
- Ce crezi că ar trebui să facă designerii români (îmbrăcăminte, bijuterii, încălţăminte etc) pentru că româncele să se îndrepte şi mai mult spre ei?
Designerii să creeze cu suflet. E suficient. Cred cu tărie în energia pozitivă transmisă lucrului bine făcut. Acea energie care te reconectează la esenţă. La miez. Până la urmă, asta facem toţi: căutăm sâmburele primordial în fiecare creaţie pe care alegem să o purtăm. Alfa şi Omega.
- Şi o întrebare pentru blogger? 🙂
Întrebarea Alinei: Ce reprezintă femeia pentru tine?
Iar răspunsul meu: femeia este pentru mine o lecţie. De „aşa da” sau „aşa nu”. Încerc să învăţ de la fiecare femeie câte ceva, încerc să am în preajmă cât mai multe femei “aşa da”: pe care le admir, pe care le respect. Fiecare are ceva ce trebuie neapărat scos la lumina şi pus în valoare. Şi puţine sunt cele care sunt conştiente de asta…
***
Recunosc că mi-a fost foarte greu să fac o selecţie a fotografiilor, pentru că tot ce iese din mâinile pricepute ale Alinei e deosebit de frumos şi fiecare bijuterie e unicat. Am încercat, însă. Iată deci câteva dintre creaţiile ei:
În loc de concluzie: dacă doreşti să porţi o enciclopedie artistică (şnur soutache, mărgele, mătase, dantelă, cristale, scoici şi multe altele în diferite combinaţii de culori şi forme) sau să faci un cadou unicat, poţi găsi mai multe informaţii şi bijuterii aici şi aici.
Sursă fotografii: arhiva personală Alina Emandi
Cu drag,
Minna