În trecut menirile hainelor erau să ne ţină de cald şi să ne acopere. Lucrurile s-au schimbat puţin – mai mult – în timp. În continuare hainele nu ne lasă să răcim şi să umblăm dezbrăcaţi, dar, pe lângă asta, ele mai trebuie să ne ajute să ne simţim comod şi nu în ultimul rând să ne dea încredere în noi. Sunt sigură că ţi s-a întâmplat să simţi că poţi cuceri lumea atunci când purtai o anume ţinută, poşeta aceea, lenjeria despre care numai tu ştiai că e asortată cu inelul sau eşarfa…
Mereu voi fi de părere că hainele produse din materiale din fibre naturale sunt cele mai potrivite în a ne da o senzaţie divină atunci când le purtăm. Nimic nu se compară cu sentimentul pe care îl ai când te cufunzi într-un pulover din caşmir sau când ai la gât o eşarfă din mătase naturală. Ce să mai zic dacă eşarfa mai e şi pictată manual?
Da, materialele din fibre naturale sunt, într-adevăr, mai scumpe, dar dacă le îngrijim corespunzător şi le purtăm alternativ, durata lor de viaţă creşte. Mitul „nu ni le permitem” nu e adevărat deloc. Ba da, ni le permitem. Trebuie doar să ne privim garderoba din altă perspectivă.
Un magazin unde găseşti o varietate mare de haine din fibre naturale este Stefanel. Recunosc că e unul din locurile mele preferate de shopping. Produsele lor pot fi comandate şi online, dar experienţa probării mai ales a acestor bucurii în magazin este unică. Cel puţin în magazinul din Timişoara, unde, pe lângă produsele de o calitate superioară, ai parte şi de sfaturi potrivite, nu doar de sugestia de a achiziţiona produsul cel mai scump.
Am ales să fac şedinţa foto dedicată acestui articol într-un loc pe care eu îl numesc nepădure (o pădure ai cărei copaci sunt aliniaţi):
Îmbrăcăminte & poşetă: Stefanel, încălţăminte: Musette, ochelari de soare: Ray Ban
Photo credit: Şerban Sîmbotelecan
Materialele din fibre naturale sunt multe: in, caşmir, mătase naturală, lână, bumbac, Piñatex etc
Lucruri pe care poate nu le ştiai despre:
Bumbac:
- este 100% biodegradabil în aproximativ 4 săptămâni,
- este capabil să absoarbă o cantitate de apă de până la 27 de ori greutatea lui,
- Thomas Edison a folosit un filament făcut dintr-un fir de bumbac carbonizat în experimentul reuşit care a dus la începutul erei luminii electrice.
Caşmir:
- provine din stratul care creşte sub primul strat superficial de păr al caprei de munte Hyrcus, care creşte în regiunea Kashmir din India,
- are firul de şase ori mai subţire decât firul de păr uman,
- nu este indicat să se spele în maşina de spălat şi nici să se cureţe chimic; se spală doar manual.
In:
- a fost folosit ca şi monedă de schimb în Egiptul antic,
- este un material reciclabil şi biodegradabil,
- este aproape în totalitate lipsit de scame, nu este alergenic, nu se încarcă static şi protejează împotriva radiatiilor UV.
Lână:
- este realizată din păr ce poate proveni de la oaie, alpaca, lamă, cămilă, iepure de Angora, vigonie, iac, castor, vidră etc,
- lâna de alpaca este ignifugă şi poate avea 22 de culori naturale,
- are în compoziţie aceeaşi proteină care formează stratul protector exterior al pielii umane.
Piñatex:
- este un material obţinut din fibrele frunzelor de ananas („Piña” înseamnă ananas, în spaniolă),
- a fost creat de designerul spaniol Carmen Hijosa după o vizită de afaceri în Filipine şi lansat în 2014 la Royal College of Art din Londra,
- are un aspect asemănător cu al pânzei şi poate fi vopsit, imprimat şi tratat pentru a-i da anumite tipuri de texturi. Cu un anumit tratament, Piñatex poate arăta ca şi pielea şi e produs în grosimi diferite, în funcţie de produsul finit pentru care va fi folosit.
Mătase naturală:
- se spune despre ea ca a apărut odată cu istoria. În 1998, arheologi chinezi au descoperit în oraşul Xingyang, provincia Henan, bucăţi de material lucios şi neted de 5500 de ani vechime,
- reflectă lumina din diferite unghiuri,
- mătasea de păianjen a fost produsă pentru prima dată la sfârşitul secolului al XIX-lea, în colonia franceză Madagascar, unde există o specie de păianjen ce produce mătase aurie. Oamenii de ştiinţă i-au studiat proprietăţile şi au ajuns la concluzia că are o rezistenţă comparabilă cu cea a oţelului.
Care e părerea ta despre hainele confecţionate din aceste materiale? Îţi plac? Ţi-ai cumpăra o pereche de încălţăminte sport din Piñatex (Puma a creat câteva modele)?
Surse: wikipedia.com, chicagonow.com, worldofwool.co.uk, green-report.ro,ananas-anam.com, artofsilk.com
Cu drag,
Minna