Am participat marţi, 19 iulie, la Gala Absolvenţilor specializării Modă-Design Vestimentar a Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara. Au fost prezentate la Iulius Mall colecţiile vestimentare de licenţă şi disertaţie ale promoţiei 2016.
Trecând peste micile detalii ce ţin de organizare, pot spune că am participat la un eveniment interesant. Când am ajuns, mi s-a recomandat să nu mă aşez pe scaunele care au foi A4 pe spătar cu menţiunea “REZERVAT”. Am găsit în fine unu’ fără, a venit o doamnă să mă roage să mă ridic deoarece „a mai zis cineva că vine”. Când să mă aşez pe alt scaun, mă strigă doamna: „Aţi plecat cu pliantul cu prezentarea despre eveniment. Va rog să îl aduceţi înapoi”; eu, cu conştiinţa curată, i-am spus că primul scaun nu avea pliant. În fine, s-a găsit pliantul, ne-am liniştit şi am aşteptat începerea galei 🙂
Am văzut colecţii semnate de:
Oana Popescu – „Signature”
Estera Bololoi – „Lecţia Fluturelui”
Anita Gabor – „Mashallah”
Tatyana Nosonova – „Capture”
Camelia Duman – „Be a Woman”
Elena Mazăre – „High Hills”
Cătălina Juravle – „Rythmos”
Mihaela Dolca – „Minimal Draft”
Andreea Micle – „Intimacy”
Ce mi-a plăcut:
Creativitatea. Diversitatea. S-au plimbat prin faţa mea elemente din perioada barocă şi din cultura turcă, simplitatea, ţesături asemănătoare pânzei de păianjen, rochii romantic – urbane, veselia, dealuri, minimalismul, Marele Canion, transparenţa. Felicitări tuturor pentru tot ce am văzut!
Ce nu mi-a plăcut:
Faptul că 80% din încălţămintea purtată de modele avea etichetele de preţ pe talpă sau chiar în partea laterală a tălpii. Să nu uităm un amănunt important: niciodată outfitul nu constă doar în îmbrăcăminte. El este un întreg: hainele, machiajul, manichiura, pedichiura, poşeta, coafura, eşarfa, pantofii, cerceii, sprâncenele etc. Fiecare element trebuie să fie impecabil.
Ce mi-a plăcut cel mai mult:
Binenţeles că toate colecţiile au fost aparte. A fost însă una care pe mine m-a bucurat şi pe care am simţit-o mai aproape de stilul meu. Se numeşte „Lecţia Fluturelui”, o colecţie simplă, aveam impresia că modelele plutesc. Hainele au o croiala clasică şi cuminte, îmi plac tare şi le-aş purta oricând. M-a convins de la prima piesă că tot ceea ce am văzut funcţionează şi se simte exact ca un înveliş. Mi-ar fi plăcut însă ca designerul să fi conceput hainele doar din materiale naturale. Poate la viitoarele ei prezentări…
Pe Estera şi tot ce-i trece ei prin cap in materie de fashion o găsiţi aici şi aici 🙂
Sursa foto: Arhiva personală Estera Emma Bololoi (mai multe poze, aici)
Tot ce mi-a trecut prin faţă la acest eveniment, m-a făcut să plec zâmbind spre casă. Cred că fashionul timişorean nu e chiar o cauza pierdută. Vreau încă o dată să-i felicit pe toţi cei nouă designeri şi să le adresez rugămintea de a nu renunţa la ideile pe care le au şi la creaţie, deoarece doar ei alături de designerii deja consacraţi de aici ne pot scăpa de stradivariuşi, haşendemi, zare etc.
Pe tine ce te-ar putea convinge să cumperi fashion made in Romania? Dacă n-ai făcut-o până acum, ce te reţine, ce nu iţi place la fashionul românesc, ce ai vrea sa se îmbunătăţească?
Sursa cover foto: arte.uvt.ro
Cu drag,
Minna