Drăguț eveniment, mi-am zis eu când l-am văzut promovat pe Facebook. Ia să merg să văd și eu ce se întâmplă la o degustare de ciocolată. Și se întâmplă. Adică am plecat de acolo convinsă că tot ceea ce am mâncat eu până acum crezând că mănânc ciocolată are doar aceeași formă cu cea adevărată…
Nu am avut la început intenția de a scrie un articol. Dar am întrebat la un moment dat de ce ciocolată? De unde vine pasiunea pentru ea? Răspunsul a fost: deoarece am vrut să ne bucurăm de ceva special în orice moment al zilei. Și vinul este special, dar nu te poți bucura de el la orice oră. Pe când de ciocolată…
Organizatorii sesiunii de degustare au fost Choco Manifesto, adică Diana Șecman și Nicola Velciov, primii români degustători certificați de ciocolată „Level 2 Certified Tasters” ai International Institute of Chocolate and Cacao Tasting și evaluatori oficiali în cadrul competiției International Chocolate Awards.
Fiecare participant a găsit pe masă un formular pentru a-și trece impresiile despre ceea ce degustă, pâine și apă.
Primul lucru pe care l-am aflat: ciocolata se gustă cu toate simțurile. Ea nu e doar amăruie, astringentă, crocantă, cu lapte etc. Ciocolata poate fi copilărie, o pădure, o amintire, o persoană… E deci o călătorie.
Pâinea și apa ne-au fost puse la dispoziție pentru a fi consumate între gustările sortimentelor de ciocolată. Pâinea nu a fost pentru “ia cu pită să te saturi mai repede”. 🙂 Miezul de pâine ajută la curățarea papilelor gustative.
Am degustat următoarele premiante:
Brown Butter Milk Chocolate 43% (Argint *ICA Americas 2018, Argint **ICA World 2017)
Untul rumenit de la ferma de lactate Ronybrook conferă note pătrunzătoare de caramel interpretării de ciocolată clasică, cu lapte. O poți găsi aici.
Dark Milk with Flor de Sal 56% (Bronz **ICA World 2017)
La intersecția dintre lapte și cacao, aromele aceastei ciocolate sunt accentuate de sarea blândă peruviană. Detalii aici.
Marañón Canyon Dark Milk 68% (Bronz **ICA World 2017)
O ciocolată neagră cu lapte (dark-milk) intensă, realizată doar din cacao Nacional din regiunea canionului Marañón din Peru. E aici.
Wild Bolivia Dark 74% (Argint *ICA Americas 2018, ICA Country Gold USA 2018, Bronz **ICA World 2017)
Ciocolată neagră realizată din boabe de cacao din soiul de cacao sălbatic și rar Beniano din regiunea râului Beni din Bolivia. Mai multe informatii despre ciocolata cu cel mai fashion ambalaj de la aceasta degustare, aici.
Dos Rios 70% (Argint **ICA World 2017)
Ciocolată neagră cu o aromă foarte delicată, dar bogată, cu note frumoase de bergamotă, afine și lavandă. Acestea sunt aromele naturale ale soiului de cacao folosit în realizarea acestei ciocolate. Detalii, aici.
Raspberry Rose 55% (Argint *ICA Americas 2018, Aur **ICA World 2017)
Ciocolată neagră, facută din boabe de cacao ecuadoriene, cu note intense de zmeură urmate de note fructate și florale de trandafir. Elementele crocante îi dau o notă suplimentară de savoare. Asta a fost favorita mea. Conține petale de trandafiri și cristale mici de zahăr infuzate cu apă de trandafiri. Elegantă și grațioasă. Așa mi s-a părut… Aici o poți găsi.
LetterPress Ucayali, Peru 70% Dark Chocolate (Argint **ICA World 2017, ICA Country Gold USA 2017)
Ciocolată neagră cu arome de anason stelat, cafea, piper și cedru, una dintre cele mai interesante sortimente de ciocolată realizate de LetterPress. Poți găsi aici detalii despre acest sortiment.
Am aflat printre altele așa:
-călătoria boabei de cacao e în mare: cules, fermentat maximum 7 zile, e pusă apoi la uscat, prăjire, decojire, măcinare, amestecare cu zahăr dacă e cazul. Rezultă o masă lichidă, care e călită și apoi ambalată,
-durata de exploatare a unui arbore de cacao e cam 30 de ani,
-laptele reduce orice aromă cam cu 50%,
-cum se poate prepara ciocolata acasă,
-la o degustare de ciocolată profesioniștii testează cam 76 de mostre pe zi, iar sortimentele musai să fie comerciale, de cel puțin o lună pe rafturi în magazine.
Ce mi-a plăcut mult e că data de expirare e trecută manual pe ambalaje, ciocolata fiind artizanală. 🙂
Câteva ore după ce am ajuns acasă nu am mâncat nimic, nu am băut nici măcar apă de frică să nu stric gustul vioi pe care încă îl simțeam.
Sfatul meu: dă un like paginii de Facebook Choco Manifesto. Și nu doar de dragul de a avea cât mai mulți followers. Ci pentru a afla când se organizează următoarea degustare de ciocolată. Nici o prezentare video, audio, în scris nu poate descrie ce răsfăț simți la un asemenea eveniment. Îți garantez că n-o să îți pară rău.
Obișnuiești să mergi la degustări? Și dacă da, m-aș bucura să îmi spui cum ți s-a părut.
P.S. Mulțumesc, Șerban Sîmbotelecan. pentru ajutorul cu pozele.
Cu drag,
Minna